Οι συνταξιούχοι διεκδικούν τα αναδρομικά τους

Το Συμβουλίου της Επικρατείας εξέδωσε μία  απόφαση που κρίνει το ζήτημα των αναδρομικών, όμως δε λύνει το πρόβλημα. Αυτό που διεκδικεί η πλειοψηφία των συνταξιούχων που έχει κινηθεί νομικά είναι η επιστροφή των αναδρομικών από 01/01/2013 έως και τις 31/12/2018. Οι εκδικάσεις των αγωγών προχωρούν κανονικά και θα κριθούν από τα ελληνικά δικαστήρια. Άλλωστε υπάρχουν ήδη αποφάσεις που έχουν δικαιώσει υποθέσεις διεκδικήσεων συνταξιούχων.

Το ΣτΕ δεν έδωσε τέλος στην υπόθεση των αναδρομικών.

Ο επανυπολογισμός των συντάξεων όμως ίσχυσε από την 01/01/2019 και όχι από το Μάιο του 2016. Οι συνταξιούχοι λοιπόν, μέχρι και την αρχή του χρόνου, συνέχισαν να λαμβάνουν σύνταξη με ενσωματωμένες μνημονιακές περικοπές. Στο νέο εκκαθαριστικό φάνηκε πως ο Ν. Κατρούγκαλου επανανομοθέτησε ουσιαστικά αυτές τις περικοπές ενσωματώνοντας τες στον επανυπολογισμό.

Η επανανομοθέτηση των μνημονιακών περικοπών μέσω του Νόμου Κατρούγκαλου (ν.4387/16) “φούντωσε” τις αγωγές, με τους συνταξιούχων να βγαίνουν στην “πρώτη γραμμή” διεκδικώντας το συνολικό ποσό των χρημάτων που παρακρατήθηκαν, για το συνολικό διάστημα των περικοπών.